Účast České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 MILÁN
1. 5. – 31. 10. 2015

Potraviny pro planetu,
energie pro život



Český pavilon na EXPU prošel každý osmý návštěvník

30. 11. 2015

Během 184 dní se na Všeobecné světové výstavě EXPO v Miláně vystřídalo na 21,5 milionů návštěvníků. Pavilon České republiky poté navštívilo o půl milionu návštěvníků více, než se původně předpokládalo – celkem 2,5 milionu. Česká republika se na EXPO dočkala i několika ocenění.

Bronzová cena za architekturu či zařazení Českého pavilonu mezi pět nejpovedenějších – to jsou některá z ocenění, která si za letošní EXPO odnesl Český pavilon. Ten letos velmi ocenili i návštěvníci, pro které byl přichystán výlet do českého lesa i efektní fotografie. Zahraniční zastoupení agentury CzechTourism v Itálii spolupracovalo s Kanceláří generálního komisaře už v rámci příprav letošní Všeobecné světové výstavy, společně poté pořádaly sérii setkání s tour operátory, cestovními kancelářemi i médii.

„Český pavilon na EXPU byl skutečně excelentním nástrojem destinačního marketingu, který nám umožnil učinit na trhu kvalitativní krok kupředu a ukázat ČR jako moderní, dynamickou zemi, která má z turistického hlediska co nabídnout ve všech svých krajích,“ vysvětluje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

„80 % Italů zůstává při své návštěvě ČR pouze v Praze, jednou z priorit zahraničního zastoupení je proto destinační rozvrstvení italských turistů,“ dodává ředitel zahraničního zastoupení v Itálii Luboš Rosenberg.

Spokojenost návštěvníků s prezentací České republiky na výstavě EXPO hodnotil pomocí šetření Institut turismu České republiky. Dle závěrů výzkumu motivovala expozice k následné návštěvě 84 % návštěvníků pavilonu. „Nejpozitivnější ohlasy sklidila mezi návštěvníky Českého pavilonu jednoznačně Laboratoř ticha (Český les) – tato expozice se nejvíce líbila více než polovině návštěvníků pavilonu. Země příběhů a fantazie byla druhou nejlépe hodnocenou expozicí“ doplňuje generální ředitelka agentury CzechTourism Monika Palatková. Líbila se také interaktivní dotyková mapa i představení České republiky coby Země příběhů (Land of Stories) pomocí velkoformátových fotografií.

Zahraniční zastoupení podpořilo aktivity spojené s prezentací České republiky i outdoor či tiskovou kampaní. V Miláně např. v době konání EXPA jezdily tři tramvaje věnované jen České republice. „Denně probíhala jednání s tour operátory či cestovními kancelářemi o zařazení České republiky do itineráře a o podpoře stávajících produktů v nabídce. Mimo jiné jsme jednali i s vysoce specializovanými tour operátory pro školní turismus, pavilon tak navštívilo 5 000 italských studentů, kteří zkraje roku zamíří do České republiky. Za šest měsíců EXPA se České republice dostalo v místních médiích tolik pozornosti, kolik za celý minulý rok,“ dodává Luboš Rosenberg.

Všeobecná světová výstava EXPO 2015 se odehrávala během 184 dní v Miláně. Za tu dobu ji navštívilo 21,5 milionů návštěvníků (jen v říjnu, tedy poslední měsíc, jich bylo 5 miliónů), z toho 7 miliónů cizinců a více jak 2 miliony studentů. EXPO přivítalo na 300 státních návštěv s 60 prezidenty nebo předsedy vlád. Celkově se účastnilo 140 zemí, 54 z nich vlastním pavilonem, 70 v tematických klastrech.

Starší články

Země příběhů a fantazie se znovu otevře návštěvníkům EXPO 2015

12. 10. 2015

Stůl s dotykovou mapou, fotografie s rozšířenou realitou i výstava exkluzivní bižuterie Jablonex budou zvát návštěvníky světové výstavy EXPO do České republiky. Expozice Země příběhů a fantazie agentury CzechTourism se znovu otevře od 16. do 31. října.

+ více informací

Lázně a wellness v České republice: zapomeňte na stres a nechte se hýčkat

17. 7. 2015

Za dokonalým odpočinkem s masážemi, saunami a speciálními koupelemi se vydejte do českých lázní. Jejich medical wellness programy uspokojí nejenom náročné manažery hledající klid, ale i zamilované páry či rodiny s dětmi. Dopřejte si čas pro sebe a načerpejte pozitivní energii v České republice, zemi s dlouholetou lázeňskou tradicí.

+ více informací

Objevte cool Česko: pět měst, která nadchnou mladé cestovatele

19. 6. 2015

O pražském Karlově mostě se zmiňuje snad každý průvodce. Která místa v České republice jsou „cool“ a s oblibou je navštěvují také místní, se ale jen tak lehce nedozvíte. Právě pro ty, kteří se nespokojí s tradiční turistickou nabídkou, je připraven následující přehled včetně tipů na chytré mobilní aplikace, které vás zavedou na „cool“ místa Česka.

+ více informací

CzechTourism pozval návštěvníky EXPO 2015 do českých regionů

26. 5. 2015

Jako Zemi příběhů a fantazie představila agentura CzechTourism Českou republiku na letošní Světové výstavě EXPO v italském Miláně. Expozici, zahrnující interaktivní dotykovou mapu i fotokoutek, mohli návštěvníci zhlédnout od 1. do 16. května. Znovu se otevře až v úplném závěru světové výstavy, a to od 16. do 31. října.

+ více informací

CzechTourism pozve návštěvníky EXPO na hravou expozici z regionů

1. 5. 2015

Stůl s dotykovou mapou, mobilní aplikace či fotografické plátno budou lákat návštěvníky světové výstavy EXPO do České republiky. Tu představí agentura CzechTourism v rámci expozice Země příběhů a fantazie.

+ více informací