Účast České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 MILÁN
1. 5. – 31. 10. 2015

Potraviny pro planetu,
energie pro život



Objevte cool Česko: pět měst, která nadchnou mladé cestovatele

19. 6. 2015

O pražském Karlově mostě se zmiňuje snad každý průvodce. Která místa v České republice jsou „cool“ a s oblibou je navštěvují také místní, se ale jen tak lehce nedozvíte. Právě pro ty, kteří se nespokojí s tradiční turistickou nabídkou, je připraven následující přehled včetně tipů na chytré mobilní aplikace, které vás zavedou na „cool“ místa Česka.

Cool Praha: od hipsterských kaváren po životem pulzující nábřeží

Zatímco Berlín má svůj Kreuzberg a Paříž bohémský Montmartre, symbolem pro alternativní život v Praze se stala Krymská ulice v městské čtvrti Vršovice, se svými stylovými kavárnami či uměleckými prostory. Za raketovým rozvojem místa stojí z velké části aktivistická kavárna Café V lese, jejíž majitel Ondřej Kobza se snaží zajímavými nápady také oživit pražský veřejný prostor. Energický kavárník stojí například za projektem Piána na ulici, díky němuž můžete na různých místech v Praze najít klavír čekající jenom na vaši kreativitu. Ve Vršovicích nemiňte ani prvorepublikovou Café Sladkovsky, Canape či další retro podniky.

Se slunečnými dny se rozpulsuje životem také pražská Náplavka, nábřeží s divadelní lodí, kavárnami a bary, letním kinem či farmářskými trhy. Stačí se jenom posadit s kamarády u řeky a vnímat město všemi smysly. Pohodovou atmosféru si vychutnáte také v pražských parcích, které jsou ideálním místem nejenom pro pikniky, ale také pro různé aktivity od frisbee přes slackline až po petanque. Rozhodně ze své cool mapy nevynechejte park Stromovka, kde si v létě můžete zatančit v tančírně, vychutnat barbecue uprostřed zeleně nebo jen tak relaxovat na pohodlných lehátkách za zvuků chill-out hudby. Mezi mladými cestovateli je oblíbená i „putyková čtvrť“ Žižkov nebo industriální Holešovice, ve kterých naleznete alternativní techno klub Cross i nový multikulturní prostor Jatka 78, který pravidelně hostí nezávislé divadelní a hudební projekty.

Vžijte se do příběhů Plzeňanů pomocí aplikace Skryté město

Západočeské město, proslulé výrobou piva, se začátkem roku proměnilo na centrum evropské kultury a slibuje zábavu pro mladé lidi z celého světa. Mezi cool tipy rozhodně patří vystoupení nového cirkusu mísícího akrobacii s vizuálním uměním či neobvyklá výstava Fresh Air Gallery. Pokud chcete poznat Plzeň z jiného úhlu, nezapomeňte si stáhnout aplikaci Skryté město. Netradiční průvodce vás zavede do zákoutí historie i současnosti města spojeného s výrobou piva. Mobilní aplikace vám umožní vžít se do příběhů devíti Plzeňanů a projít si město jejich pohledem. Například veterán Tomy zavzpomíná na válečné období a osvobození Plzně americkými vojsky, umělkyně Veronika zase představí město jako kulturní element.

Brno vás překvapí svou kavárenskou a barovou kulturou

Malé kavárny s osobitým duchem a pestrou nabídkou proslavily jihomoravské město i za hranicemi České republiky. Novým fenoménem, který v posledních letech začíná v Brně vzkvétat, jsou originální bary sázející na kvalitu a originalitu nápojové nabídky. Mezi brněnské průkopníky se zařadili dva mladíci – Andrej Vališ a Honza Vlachynský – kteří si na cestě po Aljašce slíbili, že otevřou bar, který bude zavírat s posledním zákazníkem. Po svém návratu se pustili do přípravy „Baru, který neexistuje“, přičemž se u názvu inspirovali tajnými, speakeasy bary, jejichž majitelé v čase americké prohibice neměli licenci prodávat alkohol.

Od loňského léta jejich nabídku doplňuje bar Super Panda Cirkus, který vás přenese svou jedinečnou atmosférou do šapitó určeného pravým fajnšmekrům. Ochutnat tradiční Česko můžete v Bistru Soul, sázejícím na tradiční českou nabídku a lokální produkty. Pokud byste chtěli objevit tajemství brněnských kaváren, barů či restaurací, vydejte na autentické procházky feellocal, které vás zavedou za tím nejlepším, co místní menu nabízí.

Objevte alternativní prostory v industriální Ostravě

Energii mladých lidí a jejich nadšení můžete pocítit i v Ostravě, na severovýchodě České republiky. Své oblíbené místo zde najdou všichni milovníci hudby, ať už v punkovém Planu B nebo v multižánrovém klubu Barrák. Svou nesmazatelnou stopu můžete v Ostravě zanechat v polosoukromém Absintovém klubu Les, na jehož zdech visí archy papírů s otisky rukou, nohou a hýždí zdejších návštěvníků.

Město Ostrava se v posledních letech proslavilo za hranicemi Česka především festivalem Colours of Ostrava, který se odehrává v industriálních kulisách Dolních Vítkovic. Bývalé důlní budovy Hlubina, které ještě před čtvrtstoletím využívali horníci, se v současné době mění na nové umělecké centrum. Otevřít by se zde měly fotografické, filmařské, malířské či videomappingové ateliéry, ale i kluby či kinosály. V srpnu se v inspirativních prostorách uskuteční první ročník nového festivalu 3ArtBeat, propojujícího hudbu s dalšími formy umění.

Olomouc: filmový festival, minipivovary a především tvarůžky

Může být historické město s řadou památek cool? Olomouc se svou aktivní studentskou komunitou je toho jasným důkazem! Mezi řadou úspěšných projektů vyniká největší evropský festival populárně vědeckých filmů, který Olomouc hostí už 50 let. Návštěvníci Academia Film Olomouc mají možnost pobývat v otevřeném studentském prostředí a setkat se se světovými popularizátory vědy jako například producentka exkluzivní série BBC Life Martha Holmes nebo světově uznávaný biolog Steve Jones. Festival každoročně nabízí renomované snímky stanic BBC, Discovery Channel či National Geographic.

Svůj výlet do Olomouce si zpříjemněte návštěvou regionálních minipivovarů, kde si k zlatavému moku nezapomeňte objednat tradiční olomoucké tvarůžky. Český zrající sýr s ostrou vůní, jehož výroba sahá až do 15. století, si můžete dokonce zakoupit v místním infocentru, a to v jedinečném automatu s pravými tvarůžky.

Zažijte a sdílejte své příběhy z cool Česka, které srší nenapodobitelnou atmosférou. Víc informací o cool místech v České republice naleznete na stránce www.coolczechguide.cz nebo v mobilní aplikaci CoolCzechGuide, která je zdarma ke stažení pro Android a iPhone.