Účast České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 MILÁN
1. 5. – 31. 10. 2015

Potraviny pro planetu,
energie pro život



V expozici Ústeckého kraje poroste živý chmel a poteče Bílinská kyselka

16. 8. 2015

V rámci pavilonu České republiky na EXPO Milano 2015 bude od 17. do 30. srpna v expozici Země příběhů a fantazie vystavovat Ústecký kraj.

Hlavním tématem českého pavilonu je voda a tak toto téma bude promítnuto do vystavené velkoprostorové vitráže z vitrážnické dílny Skloart v Lubenci, kde ústředním bodem bude řeka Labe a její tok, který na cestě Českým středohořím vytváří jeden z nejkrásnějších pohledů a je už desítky let nazýván Porta Bohemica – Brána do Čech. Voda a její léčivé účinky bude zastoupena skleněnou koláží z Bílinské kyselky. Důležitým prvkem při jakékoli lidské činnosti jsou ale lidské ruce, které ať už z vody nebo dalších surovin vytvářejí vše, co člověk potřebuje k životu, a proto dalším exponátem budou lidské ruce z křišťálu z muzea Křišťálový dotek. Jedná se o originální odlitky slavných osobností vybroušené speciální metodou. Práce lidských rukou bude zastoupena i výrobky z Českého porcelánu Dubí. Veškeré lidské snažení ale nic neznamená bez lásky a tak Ústecký kraj přiveze do Milána i repliku originálního křesla Giacomo Casanovy ze zámku v Duchcově, kde slavný milovník trávil poslední roky svého života. K tomuto tématu se váže i další exponát, kopie originálních šperků z českého granátu baronky Ulriky von Levetzow, velké lásky básníka Johanna Wolfganga Goethe.

Součástí prezentace budou i Regionální dny ve dnech 22.–23. srpna za účasti hejtmana Ústeckého kraje pana Oldřicha Bubeníčka a člena Rady Ústeckého kraje pro oblast zahraničních vztahů, cestovního ruchu a regionálního rozvoje pana Jana Szántó. Návštěvníci budou moci ochutnat žatecké pivo, podívat se na malování porcelánu přímo na místě na obří konvici a hrneček, prohlédnout si vystavené exponáty, a to vše za doprovodu kulturního programu. Ten se bude skládat ze čtyř po sobě jdoucích bloků:

  • Radim Schwab – sólový zpěv
  • No Metronome Percussion – vystoupení 6 hráčů na bicí, Konzervatoř Teplice
  • Ondřej Havlík beatbox – Martin Svátek zpěv – Jiří Vidasov klavír
  • Milan Řehák – akordeon