Účast České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 MILÁN
1. 5. – 31. 10. 2015

Potraviny pro planetu,
energie pro život



Český pavilon na EXPO je nejpohodovější, má nejhezčí terasu a nejvíc se líbí dětem

12. 8. 2015

Návštěvníci Všeobecné světové výstavy EXPO 2015 Milán prohlasovali v mediálních soutěžích národní pavilon České republiky na tři první a jedno druhé místo.

Podle serveru EXPO notizie je český pavilon nejpohodovější a druhý nejhezčí v noci – za nizozemským a před kuvajstkým. Prestižní list Corriere della Sera pak vyhodnotil jako nejhezčí střešní zahradu českého pavilonu a dětský časopis Topolino jej označil za nejpřátelštější k dětem – před Kazachstán s působivou 4D projekcí jej dostalo otevřené vodní brouzdaliště.

„Těší nás každé uznání a troufám si říct, že tým, který národní pavilon a expozici připravil a provozuje, si ho zaslouží,“ komentuje přízeň návštěvníků generální komisař Jiří F. Potužník, „EXPO je sice přátelské setkání sto čtyřiceti zemí, ale je to také souboj o zviditelnění jedné každé z nich, a pokud mezi pětapadesáti původními pavilony, z nichž jsou mnohé větší a dražší, vyniká ten náš svou elegancí a přátelským přístupem, podařilo se nám splnit jeden z našich cílů.“

Ještě před zahájením EXPO 2015 doporučovala italská média pavilon České republiky jako jeden z pěti, které by návštěvníci měli vidět – dosud jej navštívilo přes milion lidí a do konce října, kdy Všeobecná světová výstava po šesti měsících skončí, by se měl tento počet ještě zdvojnásobit.

„Nejobléhanějším místem je brouzdaliště před pavilonem,“ říká manažerka marketingu a komunikace Eva Rusňáková, „a plastika Hydal od Lukáše Rittsteina, které se lidově říká autopták, díky tomu patří k nejfotografovanějším artefaktům na celém výstavišti.“

Národní pavilon České republiky na EXPO 2015 v první polovině srpna ozdobil v rámci Dnů českého designu monumentální objekt vytvořený technikou ručně šité krajky, kterou návštěvníci doplňují o své zhotovené malé kapky, do kterých vkládají svá přání životu na planetě Zemi. Po dokončení může tento objekt, podle ředitelky Vyšší odborné a Střední umělecké školy textilních řemesel, Ivany Hýblové, aspirovat na zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

„Právě před devadesáti lety získala na Mezinárodní výstavě dekorativního umění v Paříži cenu Grand Prix za soubor šitých krajek učitelka naší školy česká výtvarnice prof. Emilie Paličková,“ dodává Ivana Hýblová, „a my bychom touto prezentací na EXPO chtěli na dobré jméno naší krajkářské školy navázat – tyto šité krajky ve tvaru kapek jsou vysoké přes tři a půl metru a nevím o žádné větší, takže se o zápis do knihy rekordů určitě pokusíme.“

Součástí expozice českého designu je i dílo nejúspěšnějšího výtvarníka na Světových výstavách – skleněnou plastiku „A Proč Ne“ vyrobil pro společnost Lasvit letos třiadevadesátiletý René Roubíček, který získal cenu Grand Prix již na legendárním EXPO 1958 v Bruselu.

Fotogalerie