Účast České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 MILÁN
1. 5. – 31. 10. 2015

Potraviny pro planetu,
energie pro život



Český pavilon na EXPO 2015 má miliontého návštěvníka

4. 8. 2015

Národní pavilon České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 Milán navštívil miliontý návštěvník. Pan Lorenzo Pallini přišel ve společnosti své sestry a přivítala ho zástupkyně generálního komisaře slečna Lucie Šustková, která mu předala designovou mísu z kolekce Frozen od společnosti Lasvit, marmelády světové mistryně Blanky Milfaitové, pozvání na večeři ve VIP restauraci a další upomínkové předměty.

„V květnu a červenci navštěvovalo pavilon v průměru přes jedenáct tisíc lidí denně, takže to vypadalo, že miliontý návštěvník dorazí již v červenci,“ uvádí manažerka marketingu a komunikace českého pavilonu Eva Rusňáková, „vysoké teploty ale celkovou návštěvnost EXPO výrazně snížily a to jsme pocítili i my, v červenci přicházelo v průměru necelých osm tisíc lidí denně.“

Podle předpokladů generálního komisaře účasti na EXPO 2015 by národní pavilon a expozici mohlo vidět od 1. května do 31. října asi deset procent z očekávaných dvaceti milionů návštěvníků Světové výstavy. Tento odhad organizátorů ale některá italská média zpochybňují – podle nich přišly během prvních dvou měsíců čtyři miliony a dvě stě tisíc lidí, zatímco oficiální zprávy hovořily o více než šesti milionech.

„Celková návštěvnost je opakovaným tématem jednání Steering Committee,“ říká generální komisař národní účasti a člen užšího řídícího výboru EXPO 2015 Jiří František Potužník, „ale organizátoři na základě jednání s cestovními kancelářemi prohlašují, že drtivá většina návštěvníků se přijde podívat během září a října. Pro nás je podstatné to, že si naši expozici vybírá mezi pětapadesáti původními pavilony a dalšími sedmdesáti instalacemi ve sdílených pavilonech téměř šestina návštěvníků.“

Národní pavilon České republiky se v polovině EXPO umístil v nezávislých soutěžích italských médií ve třech kategoriích na předních místech – návštěvníci jej označili za vůbec nejpohodovější, za stavbu s nejhezčí střešní zahradou a za druhý nejhezčí v noci.

Fotogalerie