Účast České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 MILÁN
1. 5. – 31. 10. 2015

Potraviny pro planetu,
energie pro život



Účast VOŠTŘ a SUŠTŘ na EXPO 2015 v rámci textilní expozice ATOK

24. 7. 2015

Vyšší odborná škola textilních řemesel a Střední umělecká škola textilních řemesel v Praze byly Asociací textilního, oděvního a kožedělného průmyslu přizvány k účasti na expozici České republiky na světové výstavě EXPO 2015 v Miláně.

V souladu s tématem výstavy Feeding the Planet, Energy for Life (Uživit planetu, energie pro život) bylo zvoleno téma vody jako životadárné kapaliny. S ním se v konkrétním uměleckém projektu VOŠTŘ a SUŠTŘ spojuje umělecké řemeslo jako jeden z nositelů tradice, podstatné komponenty udržitelného rozvoje.

Výtvarnice školy, dle původního návrhu Marianny Horváthové, ak. mal., vytvoří na prostranství s bazénem před vstupem do pavilonu České republiky prostorový objekt z velkých kapek vody, zavěšený volně v prostoru. Celý objekt se skládá z jednotlivých kapek o rozměrech 190×70 cm, 270×90 cm a 350×120 cm. Dle prostorových možností bude zavěšeno 6–9 kusů kapek.

Kapky jsou vytvořeny tradiční technikou ručně šité krajky, tedy nejdokonalejší krajkářskou technikou, ovšem převedenou do monumentálních rozměrů. Ve výsledku tak půjde o dosud největší krajkářské dílo, vytvořené tímto postupem, v celosvětovém měřítku. Pro realizaci byly zvoleny tři tloušťky leonských šňůr z kovových vláken s výplní polyesterovou, polypropylenovou nebo bavlněnou.

Nejde o pasivní dílo. Návštěvníci výstavy budou na místě motivováni, aby vytvořili menší symbolické kapky další tradiční řemeslnou technikou macramé, konkrétně Josefínským uzlem – uzlem přátelství z poloprůhledné polypropylénové trubičky.

Tento jednoduchý postup je přímo na místě naučí výtvarnice školy. Návštěvníci dotvoří hlavní objekt zavěšením své kapky na připravené řetízky k objektu.

Do kapek pak mohou umístit své přání životu na planetě Zemi, napsané na transparentní materiál.

Partneři projektu

  • Magistrát Hlavního města Prahywww.praha.eu – zřizovatel
  • ATOK – Asociace textilního a kožedělného průmysluwww.atok.cz
  • VPS Chlumec, s. r. o.www.volny.cz/vps-sro – výrobce konstrukce kapek z nerezové oceli
  • PEGA-VEL, a.s., KRNOVwww.pega.cz – výrobce leonských prýmků a trubiček