Účast České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 MILÁN
1. 5. – 31. 10. 2015

Potraviny pro planetu,
energie pro život



Zoo Praha na výstavě EXPO 2015 Miláno

9. 6. 2015

Pražská zoo má letos jedinečnou příležitost účastnit se světové výstavy EXPO 2015, konané v italském Miláně. Cílem prezentace Zoo Praha je představit se světu a zároveň ukázat smysl moderních zoologických zahrad.

Pražská zoologická zahrada chová skoro k sedmi stům druhům zvířat a její roční návštěvnost se blíží hranici 1,4 milionu lidí ročně. Po Pražském hradu je druhým nejnavštěvovanějším turistickým cílem v České republice a těší se mimořádné oblibě veřejnosti. Podle hodnocení serveru TripAdvisor se v roce 2014 umístila jako 7. nejlepší zoo na světě.

Dnes není jen atraktivním turistickým cílem, ale také institucí, která dlouhodobě usiluje o záchranu ohrožených druhů zvířat. Vede plemenné knihy 14 druhů živočichů a podílí se na projektech ochrany volně žijících populací a místa jejich přirozeného výskytu. Díky některým ze svých záchranných projektů navrací ohrožená zvířata do volné přírody ve své původní domovině.

Právě tyto aktivity se rozhodla prezentovat na letošním ročníku světové výstavy EXPO 2015 v Miláně. Své stěžejní projekty představuje v unikátním e-Bolidu českého vizuálního umělce Jakuba Nepraše. V trojrozměrném, asi tři metry vysokém, objektu najdou návštěvníci výstavy celkem sedm otvorů, v nichž spatří úchvatné záběry zvířat a jejich domovské krajiny, kterou se snaží pražská zoo dlouhodobě chránit. Jde například o koně Převalského v Mongolsku, gorily a pralesní slony ve střední Africe, gaviály v Indii, ptáky v jihovýchodní Asii, ale třeba i užovky podplamaté v Troji.

Tři projekční otvory v e-Bolidu navíc fungují na principu prostorové iluze. Speciální kamera zachytí pozici hlavy diváka a posouvá vrstvy videí podle pozice očí. E-Bolid se nachází na střeše Českého pavilonu a po skončení výstavy se přesune do pražské zoologické zahrady poblíž nově budovaného Rákosova pavilonu.

Projekty, které Zoo Praha představuje prostřednictvím e-Bolidu na Expu 2015:

  • Návrat koně Převalského do Mongolska
  • Ochrana goril v Africe (Projekt Toulavý autobus)
  • Ochrana slonů pralesních ve střední Africe
  • Ochrana gaviála indického v Indii
  • Reintrodukce orlosupů bradatých a supů mrchožravých
  • Ochrana ptáků v jihovýchodní Asii
  • Ochrana užovek podplamatých v Trojské kotlině