Účast České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 MILÁN
1. 5. – 31. 10. 2015

Potraviny pro planetu,
energie pro život



Poslední šroub na ocelové konstrukci českého pavilonu na EXPO dotáhla Alena Šeredová

17. 10. 2014

Česká republika dokončila jako první na EXPO 2015 hrubou stavbu pavilonu – na ocelovou konstrukci a opláštění přijdou už jen okna a lamely. Poslední šroub konstrukce pomohla společnosti KOMA z Vizovic utáhnout 16. 10. při návštěvě italských médií tvář českého pavilonu Alena Šeredová.

„Česká republika se přihlásila na EXPO 2015 Milán před osmnácti měsíci jako stá třiadvacátá země – fakt, že dokončila stavbu pavilonu již na začátku října, je důkaz, že když se Češi do něčeho zakousnou, tak dokážou skoro všechno.“

Generální komisař České republiky Jiří František Potužník přivítal hosty a novináře v pavilonu nejslavnějším českým pivem Pilsner Urquell a připomněl, že pavilon České republiky je první i svou polohou na výstavišti.

„Jsme první pavilon, který návštěvníci při vstupu na EXPO uvidí po levé straně Decumanu – nejde nám tedy jen o to stavět rychle, ale především vytvořit reprezentativní a atraktivní expozici.“

Ředitel stavby Ladislav Slámečka připomíná, že rychlou stavbu pavilonu umožňuje to, že se skládá z předpřipravených modulů a segmentů, které budou po EXPO stejně rychle a ekologicky rozebrány.

„Respektujeme požadavek organizátorů na co nejmenší zatížení životního prostředí – moduly navážíme rozložené, zde je připravíme pro stavbu a jako kostky velké stavebnice přišroubujeme na místo.“

„Český pavilon stojí na rozdíl od většiny ostatních jen na jednom sto metrů krychlových betonu a díky tomu bude mít minimální dopad na životní prostředí i demontáž,“ dodává Marco Crotti z italské společnosti Progeca, která pro českou firmu KOMA zajišťuje inženýring stavby.

Český pavilon, který připomíná čistými liniemi tradici českého funkcionalismu, vyplní organická expozice „Laboratoř života“, která k tématu „Potraviny pro planetu, energie pro život“ přispěje prezentací českých objevů a patentů. Inovace v oblasti čištění vody nanotechnolgiemi, luštění genetických kódů zemědělských plodin a boje s civilizačními chorobami včetně obezity a cukrovky budou zviditelněny v uměleckých exponátech současných českých tvůrců.