Účast České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 MILÁN
1. 5. – 31. 10. 2015

Potraviny pro planetu,
energie pro život



Český pavilon na EXPO 2015 navštívily již dva miliony lidí, na 28. 10. se chystá Czechsgiving Day

9. 10. 2015

Dnes krátce před 15:00 přivítal národní pavilon České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 Milán dvoumiliontého návštěvníka. Jednadvacetiletá slečna Jolanda Messori z Mantovy přišla v doprovodu své matky a český pavilon, kde vedle trvalé expozice „Laboratoř života“ právě probíhá dočasná výstava Lesů České republiky, ji podle jejích slov přilákal exponátem Hydala v bazénu před českým pavilonem.

Dárek, tedy upomínkové předměty, pozvánku na oběd do zvěřinové restaurace a láhev Becherovky, předala mladé návštěvnici česká topmodelka a tvář národního pavilonu na EXPO 2015 Alena Šeredová.

Světovou výstavu navštívilo podle organizátorů do konce září patnáct milionů z celkově očekávaných dvaceti milionů lidí. Předpoklad komisaře české účasti na EXPO 2015 Jiřího Františka Potužníka byl přilákat do národní expozice alespoň 10 % z nich – v dané chvíli ji vidělo dokonce 12%, tedy každý osmý návštěvník.

„Rekordní je zatím sobota 3. října, kdy do našeho pavilonu přišlo přes 39 000 lidí – v ten den bylo na výstavišti na čtvrt milionu návštěvníků a podle organizátorů jich do konce měsíce dorazí na dvacet milionů,“ upřesňuje generální komisař, „zájem o EXPO v září a říjnu dramaticky vzrostl a my těžíme z toho, že koncepce pavilonu eliminuje fronty a nechává návštěvníky volně proudit do všech částí expozice.“

EXPO 2015 se koná v severoitalském Miláně od 1. května do 31. října tohoto roku a účastní se ho na 144 zemí, ale jen 55 z nich, včetně České republiky, postavilo původní pavilony. Ten český byl vyhlášen prestižními médii jako druhý nejhezčí v noci, jako vůbec nejpohodovější, jako nejpřátelštější k dětem a jako s nejhezčí střešní terasou. V září se zvěřinová restaurace s tankovou Plzní dostala do výběru „Top del Top“, tedy mezi tři nejlepší na EXPO, a o víkendech se na volný stůl čeká i přes půl hodiny.

„Jako poděkování připravujeme na samotný závěr EXPO ve spolupráci s agenturou CzechTourism program Czechsgiving Day,“ shrnuje aktivity českého pavilonu manažerka marketingu a komunikace Eva Rusňáková, „odehraje se 28. října, tedy na státní svátek, na největší otevřené scéně na výstavišti pro čtyři tisíce lidí – pokud nebude pršet, bude to velkolepé rozloučení.“

Součástí programu bude koncert houslové virtuosky Gabriely Veremlho s jazz-rockovým doprovodem, světová premiéra oratoria Varhana Orchestroviče Bauera na motivy Pražského Jezulátka s light-paintingem Alexe Dowise a koncert Vivaldianno se světelnou show. Město Milán by mělo oznámit výsledek charitativní aukce mramorových houslí, které Lombardii v rámci Národního dne 15. května věnoval sochař Jan Řeřicha, a jejichž prodej podpoří dostavbu nemocnice pro matku a dítě v Senegalu.

Fotogalerie