Účast České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 MILÁN
1. 5. – 31. 10. 2015

Potraviny pro planetu,
energie pro život



Česká republika se stala členem užšího řídícího výboru EXPO 2015 Milán

3. 12. 2014

Účastnické země Všeobecné světové výstavy EXPO 2015 Milán zvolili na jednání v italské Parmě generálního komisaře České republiky Jiřího Františka Potužníka členem užšího řídícího výboru. Tzv. Steering Commitee má jen pětadvacet členů a zastupuje společně s Mezinárodním úřadem pro výstavnictví (BIE) zájmy všech účastníků při jednáních s organizátory.

„Očekávám, že České republika jako země s letitou a úspěšnou tradicí na Světových výstavách a především jako země, která na EXPO 2015 postavila svůj pavilon jako první, bude ve Steering Cimmitee výrazně posouvat jednání s organizátory kupředu,“ řekl Vicente Gonzales Loscertales, generální komisař BIE.

Steering Commitee není určena pro řešení problémů jednotlivých účastníků EXPO, ale slouží jako platforma pro vyjadřování společných pozic a požadavků více zemí. Členové řídícího výboru tak před organizátory vždy hají zájmy hned několika států najednou.

„Již přes rok se dělíme o naše zkušenosti na EXPO s desítkou evropských zemí a ty nám nyní vyjádřily podporu,“ komentoval volbu Jiří F. Potužník, „přímý přístup k organizátorům je samozřejmě výhodou, stejně jako možnost opřít se o další účastníky.“

Počet účastnických zemí vzrostl na 145, když na okraj parmské schůzky smlouvu podepsalo Nizozemsko. To svou účast na EXPO 2015 Milán před rokem pozastavilo, ale nyní opět obnovilo v souvislosti s oznámením kandidatury Rotterdamu na pořádání EXPO 2025.