Účast České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2015 MILÁN
1. 5. – 31. 10. 2015

Potraviny pro planetu,
energie pro život




Restaurovaný Vynález zkázy se po téměř 60 letech vrací na EXPO; světová premiéra proběhne souběžně i na MFF Karlovy Vary, v New Yorku a na obrazovkách ČT

3. 7. 2015

Právě před 57 lety proběhla na Světovém filmovém festivalu při EXPO 58 v Bruselu premiéra filmu Vynález zkázy Karla Zemana. Fantaskní snímek o vynálezu, který snadno může zničit celý svět, byl na festivalu oceněn Velkou cenou a následně obletěl doslova celý svět. V New Yorku byl dokonce v jeden večer uveden v 96 kinech současně!

Nejúspěšnější československý film historie, jehož krása ani po téměř šedesáti letech nevybledla, se znovu představí veřejnosti na velkém plátně v digitálně restaurované podobě. Ve světové premiéře v pátek 10. července od 20:00 snímek znovu zazáří v rámci Světové výstavy EXPO 2015 v Národním muzeu filmu v Turíně, na jubilejním Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary a v Museum of the Moving Image v New Yorku. Unikátní premiéru budou moci všichni diváci souběžně zhlédnout také díky České televizi na svých obrazovkách.

Film Vynález zkázy byl digitálně restaurován v rámci projektu Čistíme svět fantazie, společného projektu Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize. Jeho cílem je v průběhu tří let digitálně zrestaurovat vybrané filmy Karla Zemana do nejvyšší možné kvality, uvést je na velkých filmových plátnech a vdechnout jim tak znovu život.

„Je úžasné, že dnešní technologie umožňují zrestaurovat a uchovat jakoukoliv formu uměleckých děl světa, které tím opět zazáří a přinesou lidstvu estetický a umělecký zážitek, jako jejich originály před mnoha lety. Nesmírně proto fandím projektu Čistíme svět fantazie, protože slavné filmy mého otce mezi světová umělecká díla patří,“ říká Ludmila Zemanová, která se na obnově filmu také osobně podílela. Představit restaurovaný snímek svého otce přiletí i s rodinou z Kanady na MFF Karlovy Vary. Supervisorem digitálního restaurování je americký expert James Mockoski, který se rovněž premiéry v Karlových Varech zúčastní.

Kromě našeho nejvýznamnějšího filmového festivalu bude film souběžně uveden i na místech, kde sklidil v době své premiéry největší ohlas. V rámci doprovodných aktivit účasti České republiky na Světové výstavě EXPO 2015 jej ve spolupráci s Českým centrem v Miláně uvede turínské filmové muzeum (Museo Nazionale del Cinema) v Cinema Massima, prestižním filmovém sále muzea. „Uvedení v turínském filmovém muzeu je unikátní nejen v tom, že představí zahraničním divákům Vynález zkázy v restaurované podobě, ale i tím, že tento jedinečný film znovu promítneme v rámci Světové výstavy EXPO, kde byl snímek právě před 57 lety, 9. června 1958 poprvé uveden a zároveň oceněn Velkou cenou,“ říká Jiří F. Potužník, generální komisař české účasti na EXPO 2015. Projekci doprovodí tematická výstava, která bude k vidění až do 19. července. Italskému publiku se Zemanova tvorba přes léto představí také v Miláně, a to prostřednictvím přehlídky Zemanových filmů a výstavou, kterou připravilo České centrum v Miláně ve spolupráci s milánským Filmovým archivem, která se bude konat od 18. července v milánském Spaziu Oberdan a na aktivity v Turíně přímo naváže.

V zámoří si budou moci premiéru výtvarného filmu diváci vychutnat v Museum of the Moving Image v New Yorku.

K tomu, aby snímek mohlo vidět co nejvíce diváků, přispěje i slavnostní premiéra na obrazovce České televize. „Péče o historické audiovizuální materiály je jednou z priorit České televize. Každý týden v našem archivu vznikají stovky hodin digitalizovaných pořadů, z 35milimetrového pásu jsme převedli do vysokého rozlišení už skoro stovku cenných filmů české kinematografie. Přesto, když jsme loni podepisovali v Karlových Varech memorandum o vzniku společného projektu Čistíme svět fantazie, skoro jsem nevěřil, že bude možné za jediný rok vytvořit restaurovanou verzi tak náročného snímku, jakým je Vynález zkázy. Podařilo se to a já mám radost, že budeme moci tento jedinečný zážitek nabídnout v premiéře i našim divákům,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

„Filmy Karla Zemana čeká restaurování podle mezinárodně uznávaných standardů a aktuálních technologických možností v rozlišení 4K v nejvyšší možné kvalitě,“ dodává Petr Šikoš, předseda správní rady Nadace české bijáky, jež je garantem finanční stránky restaurování. Přispívat ale mohou všichni milovníci filmů Karla Zemana a to libovolnou částkou na transparentní účet Nadace české bijáky 107-5652650247/0100 nebo formou dárcovské sms v hodnotě 30 Kč ve tvaru DMS BIJAKY na číslo 87 777. Přispívat je možné také pravidelně po celý rok zasláním sms ve tvaru DMS ROK BIJAKY, a to opět na číslo 87 777. Podporu a další finanční prostředky na restaurování poskytuje také Ministerstvo kultury ČR.

V rámci projektu Čistíme svět fantazie budou během tří let digitálně zrestaurovány tři nejzásadnější filmy Karla Zemana. Po Vynálezu zkázy projdou obnovou snímky Baron Prášil a Cesta do pravěku.

Restaurování probíhá pod vedením hlavního restaurátora Ivo Maráka ve společnosti Universal Production Partners (UPP), obnovu zvukové části filmu zajišťuje společnost Soundsquare.

Další informace o projektu Čistíme svět fantazie a digitálním restaurování najdete na webu www.bijaky.cz a v expozici Muzea Karla Zemana.